Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2011 00:19 - Предизвестения край на манията по благородните метали
Автор: quantum Категория: Бизнес   
Прочетен: 3636 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 28.01.2011 21:09


От рекорда си на 06. декември 2010 (1426$ за тройунция), златото вече спадна с 10%. Последните котировки за 1312$. Среброто направи своя връх на 03 Януари 2011 (31.22$) и от тогава също е спаднало с 15%. Според мен това е началото на края на една мания, която продължи от 2001 година до сега почти 10 години. Тази мания повиши цената на най-ценения благороден метал с 5.6 пъти. От една не популярна и смятана за силно консервативна инвестиция, притежавана основно от централни банки и суверенни държавни фондове тя се превърна в мода, която е признак на дълновидност на всеки хедж фондов мениджър и уважаващ се спекулант. За ценността на инвестициите в злато и сребро чуваме ежедневно от Робърт Кийосаки и други гурута на медийната "инвестиционна" пропаганда. Огромни авоари инвестирани в борсово търгувани златни фондове, като SPDR Gold Trust имат фондовете на Джордж Сорос и Джон Полсън. Втория се прочу със залозите си срещу застраховките за фалит на ипотечните кредитори и освен инвестициите си в борсово търгувания метал, управлява и голям фонд за инвестиране в минодобивни компании, разработващи златни находища по всички точки на света.
  За разлика от лесно достъпния и на спот пазара метал, минодобивните компании печелят далеч по малко привърженици в изминалото десетилетие и техния среден ръст остава далеч под почти шесткратното поскъпване на златото. Например голямата американска компания Barrick Gold Corporation с пазарна капитализация от 46 милиарда $, нараства като пазарна оценка само 3.3 пъти за последното десетилетие, като преживява един голям срив през есента на 2008 който я връща почти до изходните и цени от 2001/02. Според мен това са индикации, че много от големите инвеститори и фондове не оценяват потенциала пред златодобивната индустрия за толкова блестящ и стоят настрани от него, независимо че из интернет направо гъмжи от подмамващи оферти за никому неизвестни пени стокс, на прохождащи минни компании, с "невъобразим" потенциал.
  За разлика от златото, което дължи много голяма част от стойността си на монетарната му функция, която не е изчезнала независимо от многото атаки срещу нея, основни от ФЕД и американските правителства през годините, но и не само. Едва около полвината от годишното търсене на злато е за бижутерийната индустрия, предимно в централна Азия и Индия. Другата полвина е с инвестиционна цел.
  През годините централните банки постепенно се освобождават от голяма част от златните си резерви. Това правят дори и консервативни институции, като Швейцарската Централна Банка. Този натиск върху цената, постепенно е спрян през първото десетилетие на новия век, когато банките спират да изсипват на пазара десетки метрични тонове от благородния метал. За мен това е и една от причините манията по златото да процъфти толкова успешно.
  Ако погледнем другия популярен благороден метал, среброто то поскъпва за последните 10 години със същия темп като златото, 6 пъти от 5 на 30$, но ако се погледне исторически това е далеч от 50-те долара, достигнати по време на манията в края на 70те години и също под средната си стойност за последните столетия от 1/20 злато/сребро, която би била достигната при цена в момента от 70$. Среброто на първо място не е инвестиционен метал, или по точно то е загубило през годините този си статут, докато златото не е. Това е основната причина за постепенното нарастване на отношението между двата метала в полза на Златото. Прокламаторите на инвестиции в сребро твърдят, че тепърва предстои да видим този ръст в среброто и то да стигне историческото 1/20. За мен това е илюзия и ако някога постигнем това отношение то ще бъде само по две причини: или отхвърляне на златото като инвестиционна стока, което е малко вероятно или поради рязко покачване на потреблението на сребро в индустрията, което е възможно.
  Бума на цените на благородните метали според мен е част от големия инвестиционен балон на последните две десетилетия и като такава част той ще последва участта която сполетя, технологичния сектор през дот.ком бума, ипотечния пазар през 2008, развиващите се пазари през 2008 и накрая петрола през 2009. Причините за това мое виждане са много и сега няма да се задълбочавам в тях, но за мен корелация между всички тези пазари има и именно тя ще инициира срив в цената и на благородните метали, като последен елемент от наблюдавания бум. Дали това ще бъде преходно явление с продължителност месеци или по сериозен ефект с продължителност години предстои да видим, но за мен няма потенциал в очакванията за космическо нарастване на цената на благородните метали. Най-вече защото международната валутна система базирана на долара може да се  видоизмени драстично, но не и да колабира мигновенно, което би било единствената причина за обръщане към златото като единствена световна валута. За мен такъв сценарий, граничи с фантастиката. Постепенно след като света се съвземе от тази огромна по размери криза, всички ние ще забравим за златото като инвестиционен продукт и ще се насочим към иновациите, технологиите и компаниите на бъдещето като място където да инвестираме. Това ще бъде и истинския край на златната треска от началото на 21 век.  



Гласувай:
3



1. анонимен - srebro
28.01.2011 11:26
napalno sam saglasen osobenno za srebroto balona se nadu i sega izdisha o4akvam korekciia do 23 -20 doll pone
цитирай
2. integritylife - Моето мнение...
29.01.2011 00:23
... изобщо не съвпада с написаното този постинг. Ще поживеем и ще видим...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: quantum
Категория: Бизнес
Прочетен: 72925
Постинги: 16
Коментари: 58
Гласове: 68
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930